Kvalitný kvas potrebuje čas: Máte ho ?

Autor : - Ketegória : Užitočné rady, tipy a inšpirácie
star
star
star
star
star

Ak je Vaša odpoveď ÁNO, tak Vám odporúčame prečítať si náš článok Prečo používať ušľachtilé kvasinky pri riadenom kvasení destilátov ?

Ale ak je Vaša odpoveď NIE alebo si nie ste istý, tak čítajte ďalej. 

     My Slováci milujeme kvalitnú domácu pálenku. Ale na to, aby sme dostali kvalitnú „domácu“ musíme mať kvalitný základ – kvas. Tá najdôležitejšia otázka teda znie: Ako pripraviť kvalitný kvas?

     Keďže destiláty sú vyrobené hlavne z ovocia a práve ovocie tvorí chuť a arómu pálenky, tak je veľmi dôležité zvoliť kvalitné ovocie najlepšie jednej odrody. Keď máme tento krok splnený, tak prichádza na rad spracovanie ovocia a až potom sa môžeme pustiť do výroby kvasu. A tu prichádza tá pravá alchýmia. 

Výber ovocia na kvas
Mlynček na drtenie ovocia
Rozdrtené ovocie
Nevhodný kvas na destiláciu 1
Nevhodný kvas na destiláciu 2
Nevhodný kvas na destiláciu 3
  •      Pálenka je kvapalina a na tvorbu kvapaliny nám nestačí len popučené ovocie, pretože kvasinky sa nedokážu dostať do buniek a tkanív ovocia, a preto potrebujeme niečo, čo nám tie bunky „roztrhne“. A na to nám poslúži pektolytický enzým, ktorý rozloží bunkovú stenu bunky a sladká šťava v nej sa dostane von. Až teraz môžeme začať s procesom kvasenia, na ktorý by sme mali použiť ušľachtilé kvasinky určené pre náš druh ovocia (jadrovinykôstkoviny alebo bobuľoviny) a výživu pre ne (živná soľ).

     Určite by sme nemali používať kvasinky neznámeho pôvodu, divoké kvasinky alebo pekárenské kvasinky. Takéto kvasinky nám vytvárajú nežiadúce vedľajšie látky, ktoré majú negatívny vplyv na senzorické vlastnosti destilátu (chuť a vôňa). A dokonca sa môže stať, že nám kvas neprekvasí na požadovanú hodnotu alkoholu (% obj.), keďže neušľachtilé kvasinky majú nízku toleranciu na alkohol (napr. 5 % obj.). Kdežto ušľachtilé kvasinky majú toleranciu až do 15 % obj.. Vďaka tomu zvýšime výťažnosť alkoholu z kvasu. To znamená, vyššia výťažnosť alkoholu = viac „domácej“.

     Ak máte priestory, náradie, chémiu, ovocie a hlavne ČAS, tak sa s radosťou pustite do výroby vlastnej „domácej“. Avšak, ak Vám niektorá premenná chýba, tak nezúfajte. Aj napriek tomu môžete mať vlastnú domácu pálenku a to úplne bez roboty. Pýtate sa ako je to možné? Jednoducho. Riešením je PÁLENICA. V pálenici vám zabezpečia kompletný servis výroby ovocnej pálenky. Od spracovania ovocia až po vypálenie. Ak Vás táto možnosť zaujala, tak čítajte ďalej.

Akcia je platná do konca mesiaca október. Zľava sa vzťahuje len na spracovanie ovocia a nie na proces pálenia destilátu. Po zakúpení niektorého z kvasných setov dostanete k produktom zľavový kupón, ktorý si môžete v pálenici uplatniť. Podmienkou uplatnenia kupónu je, že využijete kompletné služby pálenice (od spracovania až po vypálenie). V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať na mailovej adrese obchod@malgard.sk.

Pálenica Veľký Krtíš, Železničná 1, Veľký Krtíš - https://palenice.sk/palenica-velky-krtis/

Navnadili sme Vás na výrobu vlastnej pálenky? 

Tak využite našu akciu zakúpením jedného z našich kvasných setov:

Ak chcete ohodnotiť tento článok, prihláste sa

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár

Sledujte nás na Facebooku