-
Zeler sa používal už v starovekom Egypte ako korenie, ale najmä ako prírodné afrodiziakum. Vitamín A obsiahnutý v tejto zelenine podporuje tvorbu zrakového pigmentu, ktorý bráni vzniku šeroslepoty.
-
Čakanku v staroveku a stredoveku považovali za liečivú rastlinu. Používali ju ako liek proti rôznym zápalom, hlavne proti zápalom pečene. Pripravujú sa z nej šaláty, ktoré sa odporúčajú diabetikom a ľuďom chorým na žlčník.
-
Ako zelenina sa valeriánka začala pestovať v domácich záhradkách v 18. storočí. Ak hľadáte zeleninu, ktorú môžete zasiať aj neskoršie, valeriánka je pre vás to pravé.
-
Portulaka neslúži len ako okrasná rastlina, ale je to aj chutná zelenina. Využívajú sa mladé listy, ktoré môžme spracovať podobne ako napríklad špenát.
-
Petržlenová vňať sa používa ako korenie do jedál, ale tiež ako liečivá bylinka. Pre svoj vysoký podiel účinných látok, ako je napríklad vláknina, vitamíny A, C, E, B, karotenoidy a železo, by nemala chýbať v žiadnej záhradke.
-
-
Namenia je zelenina pochádzajúca z Ázie.
-
Mizuna je druh horčice, ktorý pochádza z Japonska. Má pikantnú chuť a môžeme ju pestovať po celý rok.
-
Mibuna je druh šalátu, ktorý sa svojej popularite teší najmä v Japonsku. V jej chuti nájdeme tóny horčice a kapusty.
-
Mangold poznali už starí Rimania a Gréci. Dnes ho používame ako alternatívu špenátu, kelu a iných druhov listovej zeleniny. Je bohatý na vitamíny B, A a C, ale aj na prvky ako draslík, horčík, fosfor, železo, vápnik a rutín.
-
Lobodu, na rozdiel od klasického špenátu, môžeme pestovať počas celej doby vegetácie. Je to veľmi stará odroda zeleniny, ktorá pochádza z južnej Európy.
-
Láskavec je zelenina pochádzajúca z Ázie. Používa sa ako špenát a je vhodný na konzumáciu len v dusenej forme.
-
Táto odroda horčice sa pestuje najmä v Japonsku a Taiwane. Vyznačuje sa špecifickou, pikantnou chuťou.
-
Kučeravý kel zatiaľ u nás nepatrí medzi najobľúbenejšiu listovú zeleninu, napriek tomu v sebe skrýva veľké množstvo vitamínov. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, bielkoviny, vlákninu, minerálne látky.
-
V Európe sa ibištek začal pestovať v 16. storočí. Obsahuje veľa účinných látok ako sú vitamín C, minerály, soli a flavonoidy.
-
Choi sum je odroda čínskej kapusty, ktorá sa hodí hlavne do šalátov, či do pokrmov ázijskej kuchyne
-
Horčica pochádza z Himalájskych plání, kde sa bežne pestuje pre listy a olejnaté semená už od staroveku. Zelené listy horčice sú navyše jednými z najväčších zásobární vitamínu K a antioxidantov.
-
Žerucha je rýchlo rastúca bylina, ktorá obsahuje veľa železa a vitamínu C, preto je veľmi vhodná pri anémii. Okrem toho obsahuje aj vitamín A, B, E a minerály draslík, vápnik a horčík.
-
Tatsoi je zelenina pochádzajúca z Ázie.
-
Kto by nepoznal špenát? Táto zelenina obsahuje veľké množstvo vitamínu K a A, mangánu a kyseliny listovej. Okrem toho v ňom nájdeme aj horčík, vápnik a množstvo bielkovín.
-
V tejto sekcii nájdete rôzne druhy šalátov, od nám dobre známych pôvodných až po exotické. Šalát povzbudzuje trávenie a činnosť pečene. Pomáha odstraňovať únavu, zvyšuje svalovú výkonnosť a posilňuje srdce.
-
Slez je netradičná zaujímavá listová zelenina pochádzajúca z východnej Ázie. Jeho kučeravé listy je možné dusiť alebo pripraviť ako špenát.
-
Listy rukoly vyzerajú podobne ako listy púpavy. Vďaka nízkemu kalorickému obsahu je rukola zeleninou vhodnou pri diéte. Obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej, preto je vhodná pre tehotné ženy.
-
-