Jahody: sladké červené ovocie

Autor : - Ketegória : Užitočné rady, tipy a inšpirácie
star
star
star
star
star

Viete, aký je skutočný rozdiel medzi pestovanými jahodami vo vlastnej záhrade a kupovanými v obchode ? 

     Podľa štúdie, ktorá bola uvedená v časopise Journal of the America Society for Horticultural Science, jahody, ktoré sa zberajú na veľkých jahodových plantážach, ktoré následne putujú na pulty v obchodoch sa zberajú ružové, napoly (ne)dozreté. Je to samozrejme kvôli tomu, aby vydržali čo najdlhšie. Takéto jahody obsahujú iba 1 percento aromatických látok, ktoré sú inak obsiahnuté v zrelých červených jahodách. Taktiež majú nízky obsah cukru. Takéto jahody nemajú ani na 50 percent chute na ktorú sme my záhradkári zvyknutí.

     My v záhradnom centre Malgard  veríme, že pestovanie svojich vlastných jahôd stojí za tých 30 minút času, koľko trvá ich sadenie. 

Určite už viete, že jahody rozdeľujeme na RAZ RODIACE a STÁLE RODIACE ale vedeli ste, že poznáme aj MESAČNÉ JAHODY ?


RAZ RODIACE JAHODY
     Jahody, ktoré sú najobľúbenejšia skupina s najväčšími a najsladšími plodmi, ktoré dozrejú spolu vo veľkom počte. Sú ideálne na džemy a želé. Ich sezóna je krátka, trvá cca 2 týždne. My v záhradnom centre Malgard odporúčame vysadiť zmes druhov jahôd a to tak, že vysadíme skoré odrody jahôd vedľa poloskorých a neskorých odrody jahôd. Čo vám zaistí prísun sladkých červených jahôd aj niekoľko mesiacov.

STÁLE RODIACE JAHODY
     Jahody, ktoré patria medzi najchutnejšie, no určite treba mať viacej rastliniek aby ste si mohli kedykoľvek naplniť svoj košík, keďže ich plody sú značne menšie. Ako už hovorí ich názov, sú to odrody jahôd, ktoré sú stále rodiace. Môžete sa tešiť úrode neuveriteľne dlhé obdobie od konca jari do prvých mrazov. 

Jahody 1x rodiace

Senga Sengana
Korona
Elsanta
Honeoye

Jahody stále rodiace

Selva
Mara De Bois
Ostara
Vima Rina

MESAČNÉ JAHODY   

     Divé jahody, majú neuveriteľnú arómu, ktorá sa v poslednom čase začala vytrácať. Veľké hybridy pomaly ale isto vytláčajú zo záhrad pôvodné divé jahody. Mesačné jahody sú síce drobné ale majú naozaj intenzívnu jahodovú chuť. Tak isto ako stále rodiace jahody aj mesačné jahody vytvárajú plody počas celého leta. Keďže sú obdarené silnou arómou a chuťou, tak isto sú ochudobnené na bohaté výnosy. Preto ak môžete, tak si zasaďte väčší počet sadeníc. Mesačné jahody sú ideálne pre tých, ktorý majú priestor a chcú maximálnu jahodovú chuť.

     VYPESTOVAŤ JAHODY S VYNIKAJÚCOU CHUŤOU JE NAOZAJ VEĽMI JEDNODUCHÉ. DOPRAJTE IM VEĽA SVETLA, NEPOLIEVAJTE A NEHNOJTE JAHODY PRÍLIŠ VÝDATNE A NEZABÚDAJTE DÔKLADNE STRIHAŤ POPLAZY. MY V ZÁRADNOM CENTRE MALGARD VÁM PRAJEME BOHATÚ A SLADKÚ ÚRODU.

Ak chcete ohodnotiť tento článok, prihláste sa

Zdieľajte tento obsah

Pridať komentár

Sledujte nás na Facebooku