Cuketa "Soraya" (Cucurbita pepo) patrí medzi najobľúbenejšie skoré odrody. Vykazuje veľmi vysokú produktivitu a vyvíja ovocie aj pri nepriaznivých poveternostných podmienkach. Táto ročná rastlina tvorí malé, riedko rozvetvené kríky pozostávajúce zo stoniek a listov v tmavozelenej farbe. Dôležitým znakom tejto odrody je vysoká odolnosť proti plesni. "Soraya" rozvíja veľké plody, ktoré môžu rásť až 50 cm. Hmotnosť zrelého ovocia môže dosiahnuť 2 až 4 kg. Mladé ovocie je pokryté zelenou kôrou pruhované bledo šmuhy, ktoré sa zmenia na tmavo zelené, dokonca čierne, ako oni dospievajú. Biele mäso je šťavnaté, chrumkavé a vyniká vynikajúcou chuťou. Cuketa je bohatá na vitamín C a minerály.
Cuketa je teplomilná rastlina, preto si vyberte slnečné a teplé miesta na pestovanie. Rastie najlepšie a prináša najbohatšiu úrodu v pôdach bohatých na živiny a humus, ktorých pH leží medzi 6,5 a 7,0. Môžete pestovať cuketu z priamej prasnice na zem alebo zo sadeníc. Zasiať semená cukety v apríli do hrncov alebo krabíc naplnených priepustnou pôdou alebo priamo na pole v máji. Skoršia príprava sadeníc vo vykurovanej miestnosti vám umožní zberať v najskoršom možnom čase. Transplantácia semenáčkov na trvalé miesto v druhej polovici mája potom, čo riziko jarných mrazov prešlo v 1 x 1 m vzdialenosti. Mladé ovocie je obzvlášť chutné, preto ich radíme skôr, než sa porastú. Môžete zbierať od júna do prvého jesenného mrazu.